Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Εικαστικός Διαγωνισμός

 Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχει στους εορτασμούς για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία με έναν Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό

«Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου!»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προκηρύσσει και διοργανώνει Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου!», στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεών του για τον εορτασμό της Επετείου των 200 χρόνων από την Eθνική Παλιγγενεσία.

Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, αλλά και όσοι ενήλικες επιθυμούν, καλούνται να αποτυπώσουν μέσα από τη δημιουργία των έργων τους την οικεία τοπική ιστορία της περιοχής, όπου διαμένουν, και τους γνωστούς ή άγνωστους πρωταγωνιστές της, μέσα από τα τοπωνύμια που φέρουν το όνομά τους ή μέσα από τα μνημεία τους, με τα οποία έρχονται σε επαφή καθημερινά.

Τα εικαστικά έργα που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θα έχουν ως θεματική αφετηρία τους οπτικά και αφηγηματικά στοιχεία από την τοπική ιστορία και τους ήρωες που έδρασαν ή που απαθανατίζονται σήμερα μέσω ενός μνημείου ή ενός τοπωνυμίου στην περιοχή του κάθε διαγωνιζόμενου και θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική του κολάζ.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να χρησιμοποιήσουν φωτογραφικό και πρόσθετο εικαστικό υλικό(μικτή τεχνική), στο οποίο να απεικονίζονται τοπωνύμια ή μνημεία από την περιοχή στην οποία διαμένουν, με αναφορά στην Επανάσταση του 1821.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες:

1.      Μαθητές από 6 έως 10 ετών

2.      Μαθητές από 11 έως 14 ετών

3.      Μαθητές από 15 έως 18 ετών

4.      Ενήλικες 

Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια από 25 Μαρτίου έως 25 Μαΐου 2021.

Έπαθλο

Θα επιλεγούν 100 έργα, με ίση αντιπροσώπευση όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Τα 100 έργα που θα επιλεγούν (25 από κάθε μία από τις 4 ηλικιακές κατηγορίες), θα εκτεθούν το φθινόπωρο του 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου θα διατίθεται και αναμνηστικό λεύκωμα.

Οι πρώτοι, ανά κατηγορία, θα λάβουν ως έπαθλο δώρα τεχνολογίας, που θα ενθαρρύνουν την ενασχόλησή τους με την ιστορία και την τέχνη, ενώ οι δεύτεροι και τρίτοι, ανά κατηγορία, θα λάβουν δωροεπιταγές για το Πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Όλοι οι συμμετέχοντες στην έκθεση θα προσκληθούν στα εγκαίνια και θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η ιστορία βρίσκεται γύρω μας και πως χρειάστηκε να ενωθούν πολλοί διαφορετικοί τοπικοί αγώνες και θυσίες, να συναντηθούν πολλές γνωστές και άγνωστες τοπικές πτυχές της, πολλά διαφορετικά σπαράγματά της, για να οδηγηθεί το Έθνος προς την Ελευθερία. Καταγράφοντας όλες τις τοπικές πληροφορίες, μέσω του Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αποσκοπούμε σε μια νοερή ιστορική περιήγηση ανά την Ελλάδα, καθώς και σε μια διαδραστική και ουσιαστική συνειδητοποίηση των παραπάνω από μικρούς και μεγάλους.  

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για όλα τα στάδια και τις λεπτομέρειες του Διαγωνισμού (όροι και προϋποθέσεις, διαδικασία συμμετοχής, έπαθλα), καθώς και να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα: 1821.ime.gr.

Η ώρα της γης και οι μαθητές στέλνουν το μήνυμα τους!!!!

 Οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής στέλνουν το μήνυμα τους

 

για την ώρα της γης!!!

   

                                                                                          

 

Σήμερα  Σάββατο 27 Μαρτίου από τις  20:30 μέχρι τις 21:30 σβήστε τα φώτα για μία ώρα

Μη ξεχνάτε πως η υγεία του πλανήτη είναι και η δική μας υγεία


 
Παίξε και μάθε για την ανακύκλωση

25η Μαρτίου 1821

 Η μάχη της Άνω Πέτρας, 8 Ιαν. 1854 | Οἱ Φοβερές Σημαῖες, ξεδιπλωθεῖτε στόν  Ἀέρα! ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΟ blog | Greece, Greece flag, Cool gifsΦέτος συμπληρώνονται 2οο χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και προτείνουμε τους παρακάτω συνδέσμους: 

HALKIDIKI GREECE 1821-2021

  1. Κάθε εβδομάδα και ένας σταθμός με προορισμό την 25η Μαρτίου
  2. Ο εθνικός ύμνος στη νοηματική γλώσσα (βίντεο)
  3. Οι ήρωες της επανάστασης του 1821 (βίντεο)
  4. Πως να ζωγραφίσεις έναν εύζωνα στον υπολογιστή σου (βίντεο)
  5. Explore Tο 1821 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL
  6. Ημερολόγιο Ελληνικής Επανάστασης (1821-1830) by Nikow Kalakos on Genially
  7. Τα δημοτικά σχολεία του 1821 από το Γυμνάσιο Αμαρουσίου "Η Ελληνική Παιδεία"

Μαθαίνω για το 1821 παίζοντας

  1. Πάζλ "Ήρωες της επανάστασης" 
  2. Παζλ "Ο όρκος του φιλικού"
  3. Παιχνίδι μνήμης βρες τις όμοιες εικόνες
  4. Quiz -πόσο ξέρεις για το 1821
  5. Σωστό ή Λάθος
  6. Λύσε το σταυρόλεξο
  7. Συμπλήρωσε σωστά τα κενά
  8. Ένωσε αυτά που ταιριάζουν
  9. Παίξε κρεμάλα

Και μη ξεχνάς τον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής των ΕΛΤΑ με θέμα: "Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών"

Η ώρα της γης 27 Μαρτίου 2021 σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα!!!

Εδώ και χρόνια η σχέση του ανθρώπου με τη φύση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η Ώρα της Γης είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF που ξεκίνησε με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη ,όπου οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα για να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συμμετοχικές εκστρατείες για το περιβάλλον, γίνεται και φέτος η αφορμή για να αναδειχθεί η ανάγκη να στραφούμε, ατομικά και συλλογικά, σε πιο βιώσιμες επιλογές και να κάνουμε μία νέα αρχή. Το ξέσπασμα αρκετών καταστροφικών συμβάντων την περασμένη χρονιά, συμπεριλαμβανομένων διάφορων ακραίων καιρικών φαινομένων, σαρωτικών πυρκαγιών καθώς και της πανδημίας COVID-19, υπογράμμισε πως η υγεία μας και η υγεία του πλανήτη συνδέονται άρρηκτα.

Μάλιστα, η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2020» του WWF, έδειξε ότι σε λιγότερο από 50 χρόνια, οι πληθυσμοί άγριας ζωής παγκοσμίως έχουν συρρικνωθεί 2/3 κατά μέσο όρο σε μέγεθος, φέρνοντας τον πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας στο χείλος της καταστροφής. Τώρα είναι η στιγμή της δράσης, προκειμένου να αντιστραφεί η τάση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η Ώρα της Γης στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες αλλά και δεκάδες φορείς και επιχειρήσεις στη χώρα μας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του WWF Ελλάς και σβήνουν τα φώτα για μία ώρα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία της φύσης. Ένας ακόμα στόχος της φετινής Ώρας της Γης είναι να συσπειρώσει τη νέα γενιά και να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι της χώρας μας να ενώσουν τις φωνές τους και να μετατρέψουν την αγωνία τους για τον πλανήτη σε διεκδίκηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Το  Σάββατο 27 Μαρτίου από τις  20:30 μέχρι τις 21:30 σβήστε τα φώτα για μία ώρα

Μη ξεχνάτε πως η υγεία του πλανήτη είναι και η δική μας υγεία








Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής_ΕΛΤΑ " Η Επανάσταση του 1821"

 Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προσκαλούν παιδιά ηλικίας από 7 έως 15 ετών σε έναν πρωτότυπο, on line παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821», από τον οποίο θα προκύψουν τα γραμματόσημα της επόμενης σειράς γραμματοσήμων!

Στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα https://1821.elta.gr/, που σχεδίασαν τα ΕΛΤΑ ειδικά για το διαγωνισμό, τα παιδιά μπορούν να κατεβάσουν το πρότυπο περίγραμμα του γραμματοσήμου, να ζωγραφίσουν ελεύθερα μέσα εκεί, με έμπνευση από την Επανάσταση του 1821 και, στη συνέχεια, να φωτογραφίσουν και να ανεβάσουν τη ζωγραφιά τους στην πλατφόρμα για να συμμετέχει στο διαγωνισμό και στην «ψηφιακή» έκθεση.


Ο διαγωνισμός λήγει την Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Έπαθλα του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής «Η Επανάσταση του 1821»

  • Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα φύλλο προσωπικού γραμματοσήμου με το έργο τους, ως αναμνηστικό δώρο.
  • Οι δώδεκα πρώτοι, που θα περάσουν στον τελικό, θα κερδίσουν - επιπλέον - ένα ακόμα ιδιαίτερο δώρο από τη συλλογή δώρων Art Post Collection.
  • Ωστόσο, οι τέσσερις ζωγραφιές που θα διακριθούν (δύο από παιδιά ηλικίας 7-10 ετών και δύο από παιδιά ηλικίας 11-15 ετών) θα λάβουν το μεγάλο έπαθλο: θα γίνουν γραμματόσημο και θα ταξιδέψουν την αλληλογραφία σε όλον τον κόσμο!

Η Σειρά θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου 2021, θα διατίθεται από όλα τα
ταχυδρομεία της χώρας για την αλληλογραφία εσωτερικού και εξωτερικού και θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μεγάλη ταχυδρομική ιστορία.

6 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού

6 Μαρτίου 2021  

Παγκόσμια ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού & Πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής στέλνουν το μήνυμα τους...✌